Nova Toyota Prius

Go down

Nova Toyota Prius

Post  Admin on Tue Jan 13, 2009 8:26 am

Nova Toyota Prius i zvanično

Toyota je iskoristila ovogodišnji Salon automobila u Detroitu da i zvanično prikaže novu, treću generaciju svog hibridnog modela Prius, čiji su prethodnici širom sveta prodati u više od 1,2 miliona primeraka (druga generacija je inače proglašena i Evropskim automobilom godine za 2005.).

Izgled novog Priusa već neko vreme ne predstavlja tajnu, budući da su se njegove zvanične slike pojavile u javnosti pre vremena, pa je efekat iznenađenja izostao.

Kako bilo, novi Prius u osnovi zadržava formu veoma sličnu dosadašnjem modelu (sa drugačijim prednjim delom u stilu novijih Toyotinih automobila), a treba pomenuti da je i aerodinamika vozila poboljšana, pa koeficijent otpora vazduhu (Cd) iznosi 0,25 umesto ranijih 0,26. Što se dimenzija tiče, Prius je dugačak 4460 mm, širok 1745 mm, visok 1491 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2700 mm.

Najveća novost je ipak značajno unapređeni Hybrid Synergy Drive hibridni pogon (elektromotor i novi 1,8 litarski benzinac sa 98KS), zaslužan za bolje performanse (ubrzanje os 0 do 96 km/h je smanjeno za oko sekundu i sada traje 9,8 sekundi), dok potrošnja u kombinovanom ciklusu i po fabričkim tvrdnama iznosi 4,7 litara na 100 km.

Uz novi Prius će se, kao opcija, moći dobiti i solarni paneli na krovu, a tu su i Toyotin Intelligent Parking Assist, poboljšano upravljanje, unapređeni komfor, kvaliteniji materijali u unutrašnjosti i naravno veća sigurnost za putnike (između ostalog, u paketu su ABS, EBD, BA, TRAC i VSC sistemi, kao i prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, vazdušni jastuk za kolena vozača, cruise control sa radarom i Pre-Collision System).
Prodaja u Americi inače počinje krajem proleća ali cena još nije saopštena.
avatar
Admin
Admin
Admin

Posts : 1032
Join date : 2009-01-13
Age : 26
Location : Surdulica

View user profile http://surdulica.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum