Gepek na krovu automobila

Go down

Gepek na krovu automobila Empty Gepek na krovu automobila

Post  Nikolic* on Sun Jan 18, 2009 2:19 pm

Gepek na krovu automobila
Autor: B. Gigović | 18.01.2009. - 00:01
Krenuli ste na put, a nedostaje vam mesta u prtljažniku za sve stvari koje planirate da ponesete. Zato je idealno rešenje da na krov postavite nosače ili kutije u koje možete da upakujete čak i skije. Na tržištu postoje različite vrste nosača i krovnih kofera, a koliko možete da opteretite krov automobila, stoji u preporuci proizvođača.
Gepek na krovu automobila Auto-geprk-x

Nedostatak mesta u gepeku automobila sigurno je jedan od većih problema s kojim se vozači suočavaju. Međutim, poslednjih godina se ovaj problem najčešće rešava postavljanjem krovnih nosača na koje se montiraju krovne kutije raznih dimenzija i oblika. Tokom zimskih odmora najpoželjnije su one u koje stane nekoliko pari skija i poneka putna torba.
Prema rečima Ivane Milutinović iz firme „Valtec auto“ iz Šapca, koja je uvoznik krovnih kutija na naše tržište, nosivost nosača se razlikuje u zavisnosti od veličine i materijala od kog je izrađen. Težine ovih prtljažnika kreću se od 75 do 100 kilograma.
– To podrazumeva težine koje mogu da se postave samo na nosače, ne računajući krovne kutije u kojima se može poneti dodatni teret od 330 do 620 litara – objašnjava Ivana Milutinović iz „Veltec auta“.
Krovni nosači mogu da se postave na sve automobile. Razlika je samo u montiranju, odnosno u tome da li na krovu automobila postoji uzdužna šina ili ne. Naša sagovornica objašnjava da se nosači postavljaju vrlo jednostavno i da nije potrebna stručna pomoć za njihovo montiranje. Cene krovnih nosaca se kreću od 9.000 do 14.500 dinara.
Na ovim nosačima mogu da se nose najrazličitije vrste tereta. Ukoliko na krovu automobila postoje samo tovarne šipke, na njih mogu da se montiraju i nosači za skije, kanue, čamce, bicikle, ali i krovne kutije u nekoliko dimenzija. Iako na tržištu postoji pregršt proizvođača koji nude kofere za krovne nosače, najbitnije je da obratite pažnju na maksimalnu brzinu kojom automobil može da se kreće kada je opterećen određenom količinom prtljaga.
Među najpopularnijim koferima za krovne nosače jesu „Thule atlanti”, „Mont blanc triton 500”, „Thule spirit 780“, „Mont blanc 556 lillehamer“ i „Kamei hasky 340“.
Ipak, „Thule atlanti“ je najpoznatiji svetski proizvođač krvnih nosača i kutija, a najpopularniji model je „atlantis 600“. On spada u rang skupljih kutija, ali zato kvalitet nije za osporavanje. Model „atlantis 600“ je dimenzija 190x63x41 centimetar i dovoljan je za smeštanje skija maksimalne dužine 185 centimetara. Zapremine je 340 litara, što će zadovoljiti sve kojima je prtljažnik automobila pretesan.
I „Monta blan tritorn“ je još jedan od dobrih proizvođača krovnih kutija i nosača, a model „triton 500“ takođe spada u rang skupljih kutija. Ovaj model je dimenzija 221x80x40 centimetara i spada među veće krovne kutije na tržištu. Zapremine je 490 litara, što će zadovoljiti i one najzahtevnije vozače.
„Thul esprit 780“ je model krovne kutije dimenzija 196x77x33 centimetra, a u njega će stati skije maksimalne dužine 190 centimetara. Njegova najveća nosivost je 75 kilograma. Ima ga u nekoliko varijanata boja, a najjeftiniji model je „antrazit“.


Izvor:Blic

Milan Nikolic
Nikolic*
Nikolic*
Zvezda u usponu
Zvezda u usponu

Posts : 382
Join date : 2009-01-13
Age : 28
Location : Ćurkovica

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum