Posao sa Fiatom donosi novu tehnologiju ali ne i pare

Go down

Posao sa Fiatom donosi novu tehnologiju ali ne i pare

Post  Nikolic* on Sat Jan 24, 2009 6:13 pm

Posao sa Fiatom donosi novu tehnologiju ali ne i pare

Fiatov posao preuzimanja 35 proceneta Krajzlera (Chrysler) mogao bi da uvede neophodno potrebni mali automobil u prodavnice americkog proizvodjaca, ali italijanska kompanija nece dati nikakav novac - a pomoc možda vec dolazi kasno.

Za Fiat, koji takodje pravi automobile Lancija (Lancia) i Alfa Romeo, sporazum otvara vrata Krajzlerovim neiskorišcenim fabrickim pogonima u SAD i daje gotovu prodajnu mrežu za ponovni ulazak na americko tržište, što Fiat želi godinama.

Ipak, Krajzler ulazi u novu poslovnu godinu sa kriticnim manjkom gotovine, ogranicenom ponudom štedljivijih vozila, modelima koji se ne prodaju dobro i cekanjem od dve godine da partnerstvo sa Fiatom donese plod.

Analiticari danas kažu da predstoji neizvestan prelazni period, jer se krajzlerovi proizvodi fiatovog dizajna nece pojaviti za najmanje 24 meseca.

Grupacija Fiat SpA ima daleko bolje proizvode i danas je mnogo poželjnija za strane fabrikantne automobila nego što je bila 2005. godine, kada je americki Dzeneral Motors (GM) platio 2 milijarde dolara samo da bi se izvukao iz partnerstva sa Fiatom koje je moglo da ga primora da kupi italijansku kompaniju.

U to vreme, Fiat je bio dužan 10,4 milijardi dolara i tavorio je bez uspešnih novih modela. Danas su fiatovi automobili konkurentni, mada je prodaja u padu zbog svetske recesije. Ocekuje se da ce Fiat objaviti prodaju od preko 2 miliona vozila za 2008. godinu.

Analiticari kažu da niko ne govori o fiatovim kolima koja su “vozili naši dedovi” vec o “jednom od svetskih prvaka u pravljenju malih automobila.”

Posao sa Fiatom može da pomogne Krajzleru da dokaže da može da bude konkurentan, što mora da uradi da bi dobio još 3 milijarde dolara zajma od države.

Kompanije kažu da je sporazum deo plana koji Krajzler mora da podnese ministarstvu finansija SAD do 17. februara. Ministarstvo odobrava svaki posao Krajzlera, prema odredbama zajma od 4 milijade dolara koji je ovog meseca odobren trecem po velicini americkom proizvodjacu motornih vozila.

Mada Fiat nece odrešiti kesu, kažu ekonomisti, njegova spremnost da igra sa Krajzlerom može da bude dovoljna da pruži neophodno pokrice Vašingtonu da Krazleru pozajmi dodatne pare.

Ali, neki analiticari sumnjaju da partnerstvo Krajzler-Fiat može da olakša finansijsku krizu americke kompanije. Takodje, ako do konacnog zakljucenja posla dodje, strani prozivodjaci ce posedovati oko 55 odsto Krajzlera što ce, sa politickog stanovišta, pomoc države staviti na klizav teren.

Autor : Beta.co.yu

Foto : Chrysler

Milan Nikolic
avatar
Nikolic*
Zvezda u usponu
Zvezda u usponu

Posts : 382
Join date : 2009-01-13
Age : 26
Location : Ćurkovica

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum