Jaje vlasi čuva

Go down

Jaje vlasi čuva

Post  Admin on Mon Jan 26, 2009 10:31 am


Opšte prihvaćen način na koji održavamo higijenu kose šteti kako vlasima, tako i celokupnom zdravlju. Zbog stalnog ispiranja različitim hemijskim sredstvima kožna mikroflora vlasišta se, u većoj ili manjoj meri, oštećuje, remeti se njena pH vrednost, podstiče lučenje masnoća ili se kosa prekomerno suši. Mnoge toksične materije iz sredstava za pranje kose upija naparena koža, koja se u takvom stanju ponaša kao sunđer. A, mi smo navikli da na najmanji svrab, zamašćivanje kose, ili posle boravka u prostoriji u kojoj ima duvanskog dima operemo kosu šamponom i to po nekoliko puta. Posle nekoliko godina takvog pranja, kosa često počinje da se proređuje, da izgleda mrtva, postaje ili suviše masna ili suva... Nije redak slučaj da se javlja i seboreja, nadražaji kože glave, kao i alergije.
Neka istraživanja su pokazala da bojenje kose mnogim od uobičajeno korišćenih farbi drastično povećava pojavu raka urinarnog trakta, a nauka bi tek trebalo da utvrdi da li je reč samo o toj vrsti raka! Stručnjaci bi, takođe, trebalo da se pozabave pitanjem u kolikoj su meri šamponi toksični? Ako to imamo na umu zašto pristajemo da budemo laboratorijski kunići na kojima neko eksperimentiše? Ili se jednostavno nadamo da su svi ti proizvodi namenjeni higijeni i nezi kose ispravni zato što se masovno koriste? Nažalost, nije uvek tako.
Jer, koža glave i kosa su ogledalo zdravlja celokupnog organizma. U slučaju prekomerne intoksikacije organizma, koža i kosa će najverovatnije intenzivno da se maste pokušavajući da se na taj način oslobode viška masnoće i toksina. Mi možemo da ih peremo do iznemoglosti ali problem nećemo da rešimo. Šta više on će da postaje sve veći a kvalitet kose sve slabiji. Zbog toga, ako želite zdravu i lepu kosu, pre svega morate da promenite ishranu i očistite organizam. Verovatno će izvesno vreme kosa još više da se masti (to je način čišćenja organizma) ali će posle toga sve da bude u redu.
U slučaju da se pojavi seboreja (kosa je neelastična, lomljiva, suva kao slama) najverovatnije je da postoji nedostatak omega 3, a, moguće, i omega 6 masnih kiselina. Moguće je da postoji i disbalans masnoća u organizmu jer unosite mnogo zasićenih masnoća, ili previše omega 6 u odnosu na omega 3.
Ako kosa prekomerno opada, a uz to se na noktima pojavljuju bele tačkice, najverovatnije je reč o nedostatku cinka. Manjak ovog minerala nadoknadite semenkama bundeve (naravno sirovim), obogatite ishranu algama, klicama i pivskim kvascem i jedite namirnice bogate omega 3 masnoćama kao i C i E vitaminom. Razmislite i o kuri primene mumija i gline, ali obavezno perite kosu na zdrav način.

Zdravo pranje

Operite kosu smesom jaja i morske soli, a u zavisnosti od dužine i gustine kose trebaće vam 1-3 kokošija jaja i jedna trećina do jedna kašičica morske soli. Belance i so služe za pranje, a žumance za hranjenje kože i kose. Stavite umućenu smesu belanca i soli na vlažnu kosu, sačekajte 10 – 30 minuta, pa isperite prvo mlakom a posle toga toplom vodom. Ako ste navikli da koristite regenerator upotrebite kvalitetno jabukovo sirće, razblažite ga vodom i na kraju isperite njime kosu.
U nekim slučajevima, ako je koža bila prepuna toksičnih materija, mogu da se pojave bubuljice na koži glave. To je normalna i dobra reakcija, a uz pravilnu ishranu i održavanja higijene glave na zdrav način, posle izvesnog vremena one će da se povuku.
Ako ste navikli da koristite gel za kosu (uopšte nije bezazlen!) probajte da vlažnu kosu namažete sokom limuna. On će da pomogne vlasima da zauzmu željeni položaj, a uz to će da pobošlja kvalitet kose.
Predlažem da izbegavate plastične češljeve za kosu jer se od njih kosa naelektriše, što negativno utiče na funkcionisanje mozga. Preporučujem drvene češljeve ili četke sa drvenim “iglicama”. Ako ih koristite to će blagotvorno da utiče na celokupno stanje organizma.

Prirodno farbanje

Ako odlučite da farbate kosu, predložio bih da upotrebite kanu, prirodni i vekovima korišćen preparat u tri osnovne boje - crnoj, plavoj i crvenoj. Za razliku od veštačkih boja, koje oštećuju kosu i negativno deluju na organizam, kana blagotvorno deluje na vlasi i vlasište. Ona će da pomogne da poboljšate kvalitet kose i kože i da vlasi vremenom prestanu da budu suve i lomljive. U slučaju da je od upotrebe agresivnih preparata za kosu (šamponi, farbe i ostala “hemija”) dolazilo do stvaranja peruti i kosa je opadala, kada prestanete da ih koristite i počnete pravilno da negujete kosu možete vremenom da se oslobodite tih problema.
U slučaju da želite da boji kose dodate određene nijanse od koristi može da bude i ispiranje kose jakim čajem od lukovine (daje preliv na crveno). Sličan efekat, samo uz nešto tamniju nijansu, može da se postigne ispiranjem kose jakim crnim čajem ili čajem od lista oraha. Ako poželite da dobijete svetliju nijansu kosu možete da isperete razblaženim sokom limuna.
Osim što ćete da postignete željenu nijansu na ovaj način doprinećete da kosa bude zdravija, ali imajte na umu da pakovanje kane morate na glavi da držite duže nego hemijske farbe i da je za dobijanje željenih nijansi neophodno iskustvo koje se stiče vremenom. Ali, zašto celog života samo žurimo i sve radimo na brzinu? Uživajte natenane u negovanju kose i vlasišta i to će da bude ulaganje na duže staze.

Seda kosa

Ima mnogo primera da se, nezavisno od godina, ali uz čišćenje organizma, korekciju ishrane i poboljšanje stanja kičme, kao i održavanje dobrog psihofizičkog zdravlja, kosi vrati prvobitna boja, gustina i kvalitet. Smatram da je od najvećeg značaja za postizanje tog rezultata pravilna ishrana, upotreba dodataka koji snažno deluju i na poboljšanje stanja kose (vidi predhodno poglavlje), koriščenje u ishrani proklijalih proizvoda (uz svaki osnovni obrok), upotreba mumija... Taj način, delujemo i na organizam u celini, a uz to i na značajno poboljšanje stanja vlasišta i kose. Unutrašnja primena mumija, takođe, je od koristi. Kao i masaža.
Pravilno sprovedeno gladovanje u mnogim slučajevima vraća i prirodnu boju kose, a postoje i meditativne vežbe kojima možemo efikasno da delujemo na stanje kose. Od velikog je, ako ne i presudnog značaja, postizanje unutrašnjeg mira i zadovoljstva.


OD DAVNINA
Tirkiz za kapke
Iz vremena Avrama (biblijski i istorijski lik) ima zapisa sa njegovih putovanja iz Harana u Hanan kroz Damask da je najomiljenija boja žena u to vreme bila zelena. Ona je preovladavala na njihovim haljinama, kosu su farbale antimonom, očnim kapcima davale tamnije prelive pomoću malahita i tirkiza u prahu, a usta i obraze rumenile su crvenim okerom. U nekim delovima sveta, na primer na Sinajskom poluostrvu, tradicionalno se koristi prirodna kozmetike, naročito kod beduina.

Izvor: Bilje i zdravlje
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 1032
Join date : 2009-01-13
Age : 27
Location : Surdulica

View user profile http://surdulica.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Jaje vlasi čuva

Post  Mimy92 on Sun Feb 01, 2009 3:12 am

Ovo smo vec znale... afro
Mimy92
Mimy92
Buduca legenda
Buduca legenda

Posts : 503
Join date : 2009-01-15
Age : 26
Location : Surdulica, Srbija

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum