Uticaj krize na turizam

Go down

Uticaj krize na turizam

Post  Admin on Mon Jan 26, 2009 10:35 am

Iako se sneg još nije istopio, turističke agencije već su istakle ponude za letovanja. Ove godine, kao i prethodnih, najtraženije su destinacije u Grčkoj - Halkidiki i grčka ostrva. U nacionalnoj turističkoj agenciji Juta dodaju da se očekuje letnja sezona jednako uspešna kao prošlogodišnja.

Sagovornica B92 Zorica Veljović će se krajem maja sa suprugom i prijateljima odmarati u Pefkohoriju, u Grčkoj. Zorica kaže da već deset godina unazad u januaru odlučuje gde će provesti letnji odmor jer su tada aranžmani povoljniji.

“Dobijam dosta prvo popust, pa svaka druga osoba dobija nižu cenu. Kada odem na odmor, i tamo su cene niže i tako. Ova svetska ekonomska kriza nije uticala na budžet, sve se plaća u ratama i sve je zaista dosta povoljno”, kaže Zorica Veljović.

U turističkoj agenciji "Sabra" kažu da su oni počeli da prodaju aranžmane za leto još u decembru i da se prodaju bolje nego prošle godine u ovo vreme. Svetska ekonomska kriza nije uticala na cene turističkih aranžmana, a građani i dalje imaju sve povlastice pri plaćanju.

“Mi za sada dajemo plaćanje do kraja oktobra. Može se platiti čekovima građana, karticama, kreditom iz banke, sve isto kao što je bilo prethodnih godina”, kaže Vladimir Vlaho, direktor turističke agencije "Sabra".

U turističkoj agenciji "Odeon" kažu da su svi zimski aranžmani rasprodati i da će tako biti i sa letnjim, sudeći prema interesovanju građana. Dodaju da će se eventualni uticaj svetske krize osetiti tek nakon Međunarodnog sajma turizma koji će biti održan u martu u Berlinu.

“Za sada još je rano za procene. To bi trebalo gledati na širem nivou, prema popunjenosti smeštajnih kapaciteta”, kaže Olivera Todorović iz turističke agencije "Odeon".

U Juti kažu da se prvo na turizam odraze sve lepe ili ružne stvari koje se dešavaju u politici ili ekonomiji. Inostrane agencije već su smanjile broj zakupa mesta na popularnim turističkim destinacijama. Ipak, u našim agencijama nije tako. Dodaju da se očekuje letnja sezona slična prošlogodišnjoj.

“Taj trend koji smo imali unazad 4-5 godina nastavlja se i ove godine. Protekle godine smo imali porast od 30 odsto u odnosu na 2007. godinu. Ove godine ne očekujemo dodatni porast, ali očekujemo isti odziv kao i prošle godine koji je značajan”, kaže Radisav Stanković, direktor Jute.

Agencije već sada nude desetodnevni apartmanski smeštaj u junu na Halkidikiju za 65 evra. U Juti ističu da će na Sajmu turizma u Beogradu, koji se održava od 26. februara do 1. marta, građani imati dodatni popust za letnje aranžmane

Izvor: MTS-Mondo
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 1032
Join date : 2009-01-13
Age : 27
Location : Surdulica

View user profile http://surdulica.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Uticaj krize na turizam

Post  Mimy92 on Sun Feb 01, 2009 3:18 am

Krajem maja na more... Hmhmhm...
Mimy92
Mimy92
Buduca legenda
Buduca legenda

Posts : 503
Join date : 2009-01-15
Age : 26
Location : Surdulica, Srbija

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum