Davanje napojnice na putovanjima

Go down

Davanje napojnice na putovanjima Empty Davanje napojnice na putovanjima

Post  Admin on Mon Jan 26, 2009 10:35 am

Čak je i najštedljiviji turista svestan činjenice da svi restorani i hoteli u svetu imaju svoja pravila o napojnicama. Običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, pa ne bi bilo loše upoznati se s tim pravilima, kako sebe ili svoje domaćine ne biste doveli u neprijatnu situaciju. Svako ima različito mišljenje i tumačenje na koji je način prihvatljivo pokazati svoju zahvalnost osoblju. Ne treba zaboraviti da i previše i premalo ponekad može da predstavlja uvredu.

Primera radi, ako u luksuznom hotelu u Japanu pokušate da date napojnicu, vaš gest osoblje će doživeti kao nepristojno i bezobrazno pokazivanje bogatstva. S druge strane, ako propustite da date napojnicu u bilo kom restoranu u SAD, među poslugom koja je udovoljila vašim zahtevima verovatno više nećete biti dobrodošli. Dok takva pravila putnike mogu ostaviti u nedoumici, stručnjaci kažu da postoji nekoliko osnovnih pravila o napojnicama. U mnogim mestima na svetu, ako ste u nedoumici, bolje je dati nešto nego ništa, preporuka je turističkih stručnjaka.

U većini slučajeva običaji u vezi s napojnicama mogu se prekršiti zavisno od područja gde se nalazite. Ako ste, primera radi, u Evropi, naknada za poslugu uglavnom je uključena u cenu obroka. Običaj je da se ostavi još 5-10 odsto za zahvalnost, naročito u vrhunskim restoranima. Međutim, ako cena usluge nije uključena u račun, dodajte još 15 odsto na ukupan iznos računa. Taksistima se obično ostavlja 10 odsto, dok je hotelskim nosačima uobičajeno ostaviti oko evro po torbi. Stručnjaci se slažu da u bilo kom hotelu u svetu ne morate da ostavite napojnicu za savet šta videti u mestu na koje ste došli, ali uvek im morate pokazati da cenite što su vam izašli u susret. U Evropi je dovoljno ostaviti evro za svaku uslugu, kao što je, na primer, organizacija prevoza do aerodroma ili rezervacija u restoranu. Međutim, ako zahtevate nešto posebno, očekuje se da ostavite najmanje 15 evra, zavisno od vašeg zahteva.

Azija je svet za sebe, i tu običaji ostavljanja napojnica variraju od zemlje do zemlje. U Japanu, na primer, ostavljanje napojnica uvredljivo je u svakoj situaciji, dok u Kini osoblje u restoranu očekuje barem tri odsto od ukupne cene hrane ili pića. Istovremeno, u Hongkongu iznos za napojnicu raste do 15 odsto ako naknada za uslugu nije uključena u račun. Taksistima u Kini ne treba ostavljati napojnice, dok se to u Hongkongu smatra obaveznim. U obe zemlje hotelskim nosačima treba dati dva do tri dolara za torbu, naročito u skupljim hotelima, dok je tri do pet dolara prihvatljiv iznos za jednostavnije zahteve. Taj iznos treba automatski povećati ako ste malo zahtevniji gost.

U Americi nije uvek jasno kome sve treba ostaviti napojnice. U nekim ekskluzivnijim lokalima taj iznos raste i do 20 odsto. Taksistima u većim gradovima kao što su Njujork ili Čikago treba ostaviti 15 odsto od cene vožnje, ali u manjim mestima dovoljno je ostaviti sitniš. Nosaču je poželjno dati dolar za svaku torbu. Međutim, ako ste odseli u nekom boljem hotelu, kao što je to, na primer, "Four Seasons" ili "Ritz Carlton", nosači od vas očekuju dva do pet dolara po torbi. Za teške torbe trebalo bi da ostavite čak i više. Za hotelske usluge, kao što je organizacija prevoza do aerodroma, ostavlja se tri do pet dolara. Ako ste zahtevniji i želite da vam se u poslednjem trenutku rezerviše sto za večeru ili u toku gužve za vreme vikenda, za tu uslugu bi trebalo dati 20 dolara ili više. Ukoliko se vozite taksijem bilo gde u Južnoj Americi, iznos treba zaokružiti, dok se u Južnoafričkoj Republici očekuje napojnica od 10 odsto cene vožnje. Indijski taksisti od vas ne očekuju nikakvu napojnicu. U restoranima je dovoljno ostaviti nešto više od samog iznosa računa, najviše do 10 odsto. Hotelski nosači zadovoljiće se protivvrednošću od dolara po torbi.


Izvor: Krstarica
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 1032
Join date : 2009-01-13
Age : 27
Location : Surdulica

View user profile http://surdulica.forumotion.com

Back to top Go down

Davanje napojnice na putovanjima Empty Re: Davanje napojnice na putovanjima

Post  Mimy92 on Fri Jan 30, 2009 1:19 pm

Xaxax zanimljivo... Smile
Mimy92
Mimy92
Buduca legenda
Buduca legenda

Posts : 503
Join date : 2009-01-15
Age : 27
Location : Surdulica, Srbija

View user profile

Back to top Go down

Davanje napojnice na putovanjima Empty Re: Davanje napojnice na putovanjima

Post  stanisavljevic on Thu Jul 15, 2010 8:23 am

U Egiptu su sobari u hotelu svakog jutra ulazili u sobe, pravili neke dekoracije od posteljine i nisu hteli da izadju bez baksisa. Jedna nasa starija zena se zalila sefu hotela koj ih je nakrpio zbog toga, ali su je sobari sledeceg dana zamalo prebili.

stanisavljevic
Pocetnik
Pocetnik

Posts : 2
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Davanje napojnice na putovanjima Empty Re: Davanje napojnice na putovanjima

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum