Audi RS6 i audi Q7 V12 TDI, borba Titana

Go down

Audi RS6 i audi Q7 V12 TDI, borba Titana

Post  Nikolic* on Tue Jan 13, 2009 6:47 pmJedan ima snagu - 580 KS, drugi obrtni momenat - 1000 Nm. Jedna je najsnažnija serijski proizvedena Audijeva limuzina do sada, a drugi je prvo serijsko izrađeno vozilo sa znakom četiri kruga i V12 dizel motorom. Audi RS6 i audi Q7 V12 TDI su posebno vrući noviteti ove automobilske jeseni i najnoviji drumski Titani iz Ingolštata.

Kada bismo postavili audi RS6 i audi Q7 V12 TDI na "crtu", najpre bismo ustanovili da su sasvim različiti. Međutim, opet su to dva automobila koja spaja njihova ekstremnost.

U životu su retke pravedne borbe, uz poštovanje pravila. Viteštvo i olimpizam, vrednosti su velikih sportskih spektakala, pretvorenih u televizijske bajke. Svako se bori za sebe i to svim sredstvima. Osnovno je pravilo, mora se preživeti, a kad se oseti snaga i slast prvog uspeha, prevagne želja o potpunom nadvladavanju.

I ove dve najnovije kreacije sa znakom četiri kruga, mogli bi pustiti u borbu do poslednjeg daha. Jedan bi bio bolji na jednom, drugi na drugom planu. Borili bi se, ne bi popuštali. To bi bila borba mitoloških razmera, jer u poređenju i sa svakodnevnim automobilima to i jesu "mitološka bića". Oni se ubrajaju u najnoviji rod "drumskih Titana". U Ingolštatu, su ih u okviru Quattra razvili i izradili za borbu sa Titanima drugih kompanija.
Virtuelna borba

Audi RS6 i audi Q7 V12 TDI smo izazivali, tražili granice, ljutili ih, da su motori besneli, a "mišići" donjeg postroja radili sa svom snagom i umećem. I u mislima ih suprostavili sa drugima Titanima, kojima se Audi suprostavlja.

U okviru naše mašte, to je bila virtuelna borba, u kojoj bi uživali samo najveći "krvoloci" savremene automobilske tehnologije. Ako bi po njoj snimili film, ne bi trebalo dozvoliti da ga gledaju deca. Bilo je strašno! Iscrpljujuće do poslednjih konjskih snaga i njutnmetara.

I kako u mitologiji rat Titana, traje jedanaest godina, a o ishodu odluče bogovi sa Olimpa izvlačenjem slamki, ni naš nije prošao drugačije. Kako smo mi, kao bogovi odlučili neka ostane tajna. Neka to bude deo nekog drugog mita.

Ipak je borba bila plod naše mašte i najpravednije je govoriti samo o Titanima, koji su u njoj nastupali na strani stvarnosti. O Titanima koje smo osetili u celini njihove surovosti, neobuzdane erupcije snage, ali i prefinjene preciznosti, koja je osnova pouzdanja i iz koje proizlazi uživanje u vožnji.

Najsnažniji Audi do sada je najpre, pre godinu, ugledao svetlo dana kao avant, znači karavan. Uz podmlađivanje osnovne "šestice", kombinacija slova i broja RS6 pripala je i limuzini. Pretvaranje u ultimativno sportski automobil skoro pet metara dugačke limuzine nije najlakši posao. Potrebni su brojni kompromisi. A oni, po definiciji, smanjuju baš ekstremnost na pojedinačnim područjima i bivaju najviše puta "truli".

No, nije samo audi RS6 posebna igra apsurda. Na isti način mogu se nizati zamerke i bavarskom rivalu sa slovom M u oznaci i Švabi AMG. Svi ti automobili imaju izuzetno snažan motor, a u nekim se situacijama ponašaju kao slonovi u prodavnici sa porcelanom. I to se najbolje oseti u krivinama. Ako je put uz to i nešto uži, onda se dimenzije i masa RS6 utoliko više osete. Tako najčešće biva da se ovaj automobil vozi u stilu on-off. Gas do daske i jako kočenje pred krivinom.

Kakav kontinuitet!Mada ima stalni pogon na sva četiri točka quattro sa samoblokirajućim srednjim diferencijalom, sa asimetričnom podelom obrtnog momenta, koji radi usklađeno sa sistemima ESP, ASR, elektronskom blokadom zadnjeg diferencijala i kvačilom sa hidrauličnim konverterom obrtnog momenta menjača Tiptronic, ipak ponekad osećaj na upravljaču nije potpuno direktan. Dopuštamo mogućnost, da je to posledica ne baš puno kilometara koje godišnje provedem iza upravljača takvih automobila, ali u suštini sa svim automobilima te vrste postoji više ili manje isti problem.

Audi RS6 tako nije gimnastičar ili laki atleta. On se takmiči u borilačkim veštinama teških kategorija. A u svojoj konkurenciji sigurno je uvek i svuda kandidat za najviša mesta. Osnova konstantnosti njegove pobedničke forme je petolitarski benzinski V10 sa direktnim ubrizgavanjem goriva i dva turbo punjača.

Modernu ekstremnost motora otkriva kontinuitet najvećeg obrtnog momenta, kojeg motor postiže neprekidno od 1500 do 6250 o/min, a od 6250 do 6700 obrtaja u minuti agregat postiže maksimalnu snagu.

To znači da u pojasu većem od 5000 obrtaja radi ili sa najvećim obrtnim momentom ili sa najvećom snagom. A to znači, da je izuzetno elastičan, da uvek i svuda "diše punim plućima" i da mu nikad ne ponestane "daha". Osećaj rasta snage potenciran je posebnom akustikom motora i izduvnog sistema.

Kad se, naime, broj obrtaja približava vrednosti kod koje postiže maksimalnu snagu, njegovo brujanje je skoro zastrašujuće.

Vežbe pre vožnje

Vozač i putnici bi morali pre vožnje sa RS6 obavljati posebne vežbe za vratne mišiće, pogotovo za otklon glave napred i nazad. Vozaču i suvozaču napred pri tome pomažu vrhunski sportski dizajnirana sedišta, koja se svojim trkačkim, školjkastim oblikom, uz sve to i dobro uklapaju u enterijer velike limuzine. Ona nude i dobar bočni oslonac, koji je tako potreban u dugim brzim krivinama. I baš u njima pogon na sva četiri točka quattro, sa lakoćom obavi svoj posao. Čak i na delimično mokrom asfaltu.

A ponekad u uskim i kratkim krivinama Audi RS6 "pobegne preko nosa". Ali, kad se "ukapira" njegovo ponašanje, sa odgovarajućim načinom kočenja i okretanjem upravljača u zamišljeni pravac, koji se sa silama, koje deluju na vozilo u krivini, pretvara u rezultantu usmerenu u pravom smeru, onda se vozaču počinje videti osmeh na licu. Tad se u suštini poslovna limuzina pretvori u beskompromisan, malo teži, ali svakako ultimativan sportski automobil.

A sportsko direktan način vožnje zaokružuje mogućnost upravljanja menjača sa polugama na upravljaču. I ta pogodnost je tu, na raspolaganju...

Sportski dizel

Priča se da je pre nekoliko meseci Audi krenuo sa kampanjom preokretanja mišljenja Amerikanaca o dizel motorima. Pozvali su vodeće automobilske novinare sa druge strane Atlantika, one koji kreiraju javno mnenje i ponudili im vožnju na pisti sa prototipom R8 sa dizel motorom. Dalje se priča i da je na većinu motor V12 TDI ostavio izuzetan utisak, a neke je čak i šokirao.

I Evropljanima, kojima su dizelska tehnika i njene već nekoliko godina potvrđene sportske performanse blizu, šestlitarski dvanaestocilindraš u Q7 fascinira. Kad se sa pritiskom na dugme pokrene, radi izuzetno mirno. Ko voda u potočiću, kad se preliva preko malih kamenčića.

Motor V12, i kad je u pitanju dizel, radi zaista mirno i na poseban način zvuči uzvišeno. No, Audi je želeo, da mu podari dimenziju ultimativnog sportskog pogonskog agregata. I to je postignuto akustičnim karakteristikama i posebnim podešavanjem. Zato, kad vozač odlučno stane na papučicu gasa, motor zvuči slično sportskom benzinskom motoru V8. Zvuk je zaista fascinantan.

U putničkom prostoru zvuči zavodljivo i onima, kojima SUV nisu najbliži. Okruglo hiljadu njutnmetara obrtnog momenta doslovce ispucava Q7 V12 TDI sa mesta. Kad se uhvati ritam vožnje kroz krivine, najčešće sa jednim stepenom prenosa menjača više nego sa vozilom sa benzinskim motorom i iskoristi velika zaliha obrtnog momenta na izlazu iz krivine, tad vozaču, koji se zaklinje na sportsku vožnju, počinje da miriše i dizel gorivo.

Na poseban način u sinfoniji sportskog savršenstva, mogu se čuti samostalni instrumenti motora.

Zajednički vod za gorivo, koji snabdeva piezo-električne injektore iz kojih izlazi dizel pod pritiskom od 2000 bara, vodeno hlađeni sistem recirkulacije izduvnih gasova, dva turbo punjača sa varijabilnom geometrijom, koja stisnu vazduh do 2,7 bara, dva oksidaciona katalizatora u izduvnom sistemu, dva filtera čađi i još puno drugih inovativnih rešenja sastavljeno je u celinu. I sve skladno i radi kao filigranski izrađen sat.

Vredan oznake

U nekim krivinama gotovo je neverovatno, kako sistem elektronskog vazdušnog oslanjanja brzo i adekvatno uspeva da reaguje. Vozač može da izabere i dinamični program rada sistema i tad se donji postroj zaista pretvori u sportsku, i za tu vrstu vozila jako odvažnu celinu. Pokažu se prednosti elemenata oslanjanja od aluminijuma, koji smanjuju masu neamortizovanih delova, što dodatno povećava preciznost i agilnost.

Stalni pogon na sva četiri točka, sa osnovnom podelom obrtnog momenta napred-pozadi u odnosu 40/60, automatska blokada srednjeg diferencijala, te dodatna elektronska blokada diferencijala preko sistema kočenja i elemenata sistema ABS i ESP, pretvara Q7 V12 TDI u sportski terenac vredan značenja te oznake. Kad se svemu dodaju serijske kočnice sa karbon-keramičkim diskovima i precizan upravljač sa sistemom Servotronic, onda je to zaista vrhunsko vozilo, pogotovo kada se uzme u obzir, da mu je osnovna masa 2605 kilograma, a dopuštena ukupna masa kod verzije sa sedam sedišta čak 3405 kilograma.

Za audi Q7 V12 TDI odlučuju se ili mogu se odlučiti ljudi sa posebnim merilima. Zato su za njega pripremili neke posebno ekskluzivne elemente opreme i dodatke. Tako onaj, kome nije dovoljno kvalitetan serijski ugrađem audio-sistem Bose, može da posegne i za sistem Bang & Olufsen, koji unutrašnjost pretvara u koncertnu dvoranu podjednako vrhunskog zvuka klasične muzike i progresivnog roka.

Po posebnoj narudžbini

I audi RS6 i audi Q7 V12 TDI prodaju se po posebnoj porudžbini. Individualan pristup je kod automobila tih performansi i cene, sasvim logičan.

U više navrata "šestica" se pokazala kao prebrz i presnažan automobil za obične puteve. To je automobil koji traži pistu, ali zbog okolnosti upotrebe biva sveden na dokazivanje svojih sportskih performansi u jurcanju po autoputu i to u okviru dozvoljenog zakonom. Slobodnim sa njim vozač se oseća samo u Nemačkoj, gde na određenim deonicama autoputa ne važe ograničenja brzine.

Pozitivno me iznenadio Q7 V12 TDI. Moram, naime, priznati, da sam jedan od onih vozača, kojima SUV nisu posebno bliski, ali mi se ovaj uvukao pod kožu sa tim kako "leži" u krivini, kako sa velikom zalihom obrtnog momenta motora izlazi iz nje, te kako pomoću vrhunskog pogona na sva četiri točka koristi taj enormni obrtni moment i snagu, bez obzira na stanje podloge. A pogotovo me je zadivilo kako ga je moguće osetiti zahvaljujući vrhunskom upravljaču i karbonsko-keramičkim kočnicama kao lako i posebno precizno vozilo.

Nisu oni krivi...

Ovi najnoviji, bliži rođaci iz familije Audi pokrenuli su me na razmišljanje i o aktuelnim zbivanjima u automobilskoj industriji, širem društvu i globalnom zagrevanju, za koje krivce mnogi pronalaze u automobilima poput ovih. No, uz sve veću brigu za čovekovu okolinu i "procvat" ekoloških automobila, koji su postali trendovski i moderni, a za mnoge dokaz odgovornog, inteligentnog odnosa prema planeti, posmatrano kroz vrhunsku tehnologiju i inovacije, automobilski svet sa druge strane nezadrživo pune snažni, još snažniji, čak ekstremni automobili, kakvi su audi RS6 i audi Q7 V12 TDI. I oni su plod najsavremenije tehnike i poslednjih dostignuća razvojnih centara. Svakako su dokaz, da u automobilskoj industriji još uvek ima mesta za emocije i obistinjenje snova.

Mada neki kažu, da su dekadentni. Ja mislim, da je njihova dekadentnost determinisana sa tim ko, gde i na kakav način ih vozi. Uz to sam mišljenja da njihova vrhunska tehnička rešenja mogu u budućnosti napraviti masovno proizvedene automobile efikasnijim, ekonomičnijim i omogućiti manje globalno opterećenje ekosistema.

I ko automobile voli, razume i vlada najsavremenijom tehnikom, taj u vožnji sa RS6 i Q7 V12 TDI može i ume da odgovorno uživa. Tako, da možda ova dva Titana svejedno ne bi trebalo zatvoriti u Tartar, svet podzemlja u koji su bili zatvoreni poraženi Titani iz grčke mitologije.

(Vrele gume)


AUDI RS6

Motor
Desetocilindarski V motor, vodeno hlađenje, 4 ventila po cilindru, 4 bregaste osovine
Zapremina: ccm 4991
Maks. snaga: kW/KS 426/580
Pri o/min: 6250-6700
Maks. obrtni moment: Nm 650
Pri o/min: 1500-6250
Karoserija
Tip limuzina, 5 sedišta, 4 vrata
Dužina: mm 4928
Širina: mm 1889
Visina: mm 1456
Međuosovinski razmak: mm 2846
Masa vozila: kg 1985
Zapremina prtljažnika: l 546
Ogibljenje
Napred nezavisno, 4 ramena, spiralne opruge, amortizeri, stabilizator
Pozadi nezavisno, trapezoidna ramena, spiralne opruge, amortizeri
Kočnice
Napred i pozadi samoventilirajući diskovi, ABS, EBD, ESP
Pneumatici
Dimenzije: 255/40 R19
Prenos snage
Pogon permanentni na sva 4 točka, samozatvarajući centralni diferencijal, asimetrična distribucija obrtnog momenta, ASR, EDL
Menjač tiptronic, 6 stepeni
Performanse
Ubrzanje 0-100 km/h: s 4,5
Maks. brzina, limitirana: km/h 250
Pros. potrošnja l/100 km: 13,1
Cena (u evrima): 101.600


AUDI Q7 V12 TDI

Motor
Dvanaestocilindarski V dizel motor, vodeno hlađenje, 2 turbo punjača, 4 ventila po cilindru, 4 bregaste osovine
Zapremina: ccm 5934
Maks. snaga: kW/KS 368/500
pri o/min: 3750
Maks. obrtni moment: Nm 1000
pri o/min: 1750-3250
Karoserija
Tip: SUV, 5 sedišta, 5 vrata
Dužina: mm 5032
Širina: mm 2000
Visina: mm 1697
Međuosovinski razmak: mm 3002
Masa vozila: kg 2605
Zapremina prtljažnika: l 775/2035
Ogibljenje
Napred dvostruka trouglasta ramena, spiralne opruge, amortizeri, stabilizator
Pozadi multilink, spiralne opruge, amortizeri, stabilizator
Kočnice
Napred i pozadi samoventilirajući diskovi, ABS, EBD, ESP
Pneumatici
Dimenzije: 295/40 R20
Prenos snage
Pogon permanentni na sva 4 točka, samozatvarajući centralni diferencijal, asimetrična distribucija obrtnog momenta, ASR, EDL
Menjač tiptronic, 6 stepeni
Performanse
Ubrzanje 0-100 km/h: s 5,5
Maks. brzina, limitirana: km/h 250
Pros. potrošnja l/100 km: 11,3
Cena (u evrima): 130.500

Milan Nikolic
avatar
Nikolic*
Zvezda u usponu
Zvezda u usponu

Posts : 382
Join date : 2009-01-13
Age : 26
Location : Ćurkovica

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum