Ferrari F430 Scuderia

Go down

Ferrari F430 Scuderia

Post  Nikolic* on Tue Jan 13, 2009 6:53 pm

OKRETAN I ŽIVAHAN

Smanjena masa, snažniji motor i sistemi sa F1 bolida, ucinili su da je „F 430 skuderija“ na stazi ubedljiva skoro kao cuveni „enco“.
Svako ko je prisustvovao Salonu automobila u Frankfurtu mogao je da se uveri koliko novi model „F430 skuderija“ znaci Ferariju. Prezentaciju je otvorio predsednik kompanije Luka Di Montecemolo dok je Mihael Šumaher bio zadužen za predstavljanje samog automobila. Ovako važnom dogadjaju je prisustvovao i Žan Tod, šef Ferarijevog F1 tima. Na štandu je, kao nezaobilazni rekvizit , bio i bolid Formule 1, koji je jasno stavljao do znanja cime je „skuderija“ bila inspirisana. Pojam „skuderija“, što u prevodu sa italijanskog znaci štala, neprestano prati Ferarijeve modele sa amblemom propetog konja, a do sada se najcešce koristila za trkacki F1 tim. Ovo, slobodno se može reci prestižno ime, poneo je novitet, ne bi li naglasio svoju sportsku orijentisanost. Interesovanje oko noviteta, iako je rec o verziji vec postojeceg modela, bila je daleko veca nego što se ocekivalo. Iako deluje slicno sa standardnim „F430“ u Ferariju, ovaj model najavljuju kao ultimativnog trkaca namenjenog pravim zaljubljenicima brze vožnje.

To što je novitet predstavio Mihael Šumaher nije neobicno, jer je veliki šampion ucestvovao u njegovom stvaranju tokom kompletnog procesa. Lagana, jednostavna i dinamicna, sa mocnim motorom i zastrašujucim zvukom iz izduvnog sistema, „skuderija“ je direktan proizvod sveta najbržih trkackih automobila. Izvorna ideja je bila da ovaj „ferari“ još jednom na jednostavan i pristupacan nacin svojim kupcima približi svet Formule 1. Iako se ne razlikuje preterano od standardnog „F430“, u Ferariju tvrde da „skuderija“ donosi mnogo bolju aerodinamiku. Bez rasipanja energije postignut je još bolje prijanjanje na podlogu. Efikasnost zadnjeg difuzora je znacajno povecana dok je naizgled isti zadnji spojler dobio još efikasniji profil.

Prednji deo automobila laici nece ni razlikovati u odnosu na standardni model. Samo ce oštro oko da primeti da su ispod uzanih ksenonskih farova dva povecana usisnika za vazduh, koji deluju „smrknuto“.

Kada je rec o zadnjem delu, tu su opticke izmene još uocljivije, a pomenuti aerodimacki zahvati omogucili su dizajnerima slobodu da se još više poigraju sa svojim idejama. Uz vece prisustvo karbonskih elementa izmedju izvucenih stop svetala, automobil sada deluje još šire. Ogromni difuzor, sa tri para „krila“ sada nosi i dve velike izduvne cevi, koje direktno asociraju na performanse koje je prezentovao model „FXX“.

Automobil je i na bokovima dobio blaga proširenja, i vece otvore za vazduh koji predstavljaju najvecu razliku u odnosu na standardni model, kada se „skuderija“ posmatra sa strane. Ipak, nece ostati nezapaženi ni veliki retrovizori istog oblika kao na „F430“, koji su sada crne boje, jer su izradjeni od karbona. Iako je mnogima delovalo kao šminka, korišcenje kompozitnih materijala i uklanjanje suvišnih elemenata, smanjili su ukupnu masu vozila na zavidnih 1.250 kg.

U unutrašnjosti, automobil podseca standardni model ali je baš kao i na spoljašnjosti akcenat stavljen na sportski karakter i smanjenje mase. Prusustvo kompozitnih materijala je vidljivo u svakom delu kabine, ali najvecu pažnju privlace „sper rejsing sedišta“, takodje od ugljenicnih vlakana, koja se u zavisnosti od dimenzija samog vozaca mogu poruciti u nekoliko dimenzija. Instrumenti su smešteni u atraktivnom kucištu koje je takodje dobilo novo sportsko ruho. Jednostavnost blago ogoljenog enterijera obogaceno je elementima od kevlara i karbon fibera. Prvi pogled na volan otkriva vezu „skuderije“ sa bolidima koji voze Felipe Masa i Kimi Rajkonen. Mali crveni prekidac, „manetino“ u donjem delu centralne zone upravljaca omogucava da se iz kabine podešava ponašanje aktivnih amortizera, elektronska kontrola stabilnosti, elektronski diferencijal, kao i brzina promene stepena prenosa.

Za razliku od standardnog „F430“, „skuderija“ nema više opciju „ajs“ za vožnju u zimskim uslovima. Na njegovom mestu stoji opcija „CT“ koja iskljucuje kontrolu proklizavanja, ali ne potpuno, vec uz pomoc racunara omogucava i vozacima pocetnicima, da osete cari zanošenja u krivinama. Na razvoju ovog sistema ucestvovao je licno Mihael Šumaher koji je uz razvojni tim našao idealan balans izmedju bezbedne vožnje i uzbudjenja koje u vožnji mogu da donesu zakoni fizike.

Još više uzbudjenja donece novi „F1 Superfast 2“ automatizovani manualni menjac, najbrži sistem za prenos snage ikada ugradjen u jedan serijski „ferari“. Ova moderna transmisija omogucava promenu brzine za samo 60 milisekundi. Za adekvatan prenos snage zadužen je unapredjeni diferencijal „E Diff 2“, koji predstavlja još jedan rezultat iskustva Ferarijevih inženjera u najbržem svetskom cirkusu. Sistem koji je do juce bio rezervisan samo za skuplji „fjorano“ sada je dostupan i u „skuderiji“. Dva seta frikcionih diskova uz neprestanu elektro-hidraulicku kontrolu, uspešno neutrališu rasipanje snage i garantuju ravnomeran prenos snage na oba tocka.

Snaga je ono što sigurno ne nedostaje ovom „ferariju“. Mocni „V8“ motor sa clilindrima postavljenim pod uglom od 90 stepeni sada ima povecanu specificnu snagu sa 114 „konja“ po litru na 118 KS/L. Ove izmene su postignute novim sistemom usisa i izduva ali i novim racunarom. Baš kao u Formuli 1, ovaj sofisticirani sistem neprestano prati i usaglašava svaku detonaciju u cilindru. Novi klipovi su doprineli i vecoj kompresiji, a inženjeri su morali da se potrude da prilagode zvuk zahtevnim kupcima. Kako sami kažu, složena „audio matematika“ i podešavanje izduvnog sistema doprineli su da se mocna i uzbudljiva rika cuje u kabini i van nje.

Atmosferski motor zapremine 4.308 ccm i snage 510 KS omogucio je ubrzanje ovog automobila na 3.6 sekundi. O tome koliko je novitet okretniji i živahniji od standardnog „F430“ govori i podatak da su test vozaci na Maranelu sa ovim automobilom postigli tek neznatno sporije vreme od „enca“. Upravo cinjenica da je u njegovom stvaranju radio Mihael šumaher i da je ovo model koji je po masi i tehnologiji nabliži bolidu koji trenutno niže pobede u F1 takmicenju obezbedice veliki broj kupaca kao i onih koji ce sa cežnjom gledati zavodljive slike novog crvenog bolida.


D. Antic
Fotografije: Ferrari

FERRARI F430 SCUDERIA

Motor
V8, dva bregasta vratila u svakoj glavi motora, 40 ventila, smešten uzdužno i centralno

Zapremina
4.308 ccm

Snaga
375kW (510 KS) pri 8.500 o/min

Obrtni moment
465 Nm pri 5.250 o/min

Prenos snage
manuelni menjac sa šest stepeni prenosa ili poluautomatski sa komandom na volanu; pogon na zadnjim tockovima

Masa
1.250 kg

Ubrzanje od o do 100 km/h
za 3,6 sekunde

Top Speed
preko 310 km/hMilan Nikolic
avatar
Nikolic*
Zvezda u usponu
Zvezda u usponu

Posts : 382
Join date : 2009-01-13
Age : 27
Location : Ćurkovica

View user profile

Back to top Go down

Re: Ferrari F430 Scuderia

Post  Jelena on Fri Jan 16, 2009 7:21 am

Mmmmm... bounce bounce bounce
avatar
Jelena
Zvezda u usponu
Zvezda u usponu

Posts : 381
Join date : 2009-01-13
Age : 26
Location : Surdulica

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum