Канабис решава мождане проблеме

Go down

Канабис решава мождане проблеме

Post  Admin on Fri Jan 30, 2009 1:31 pm

Психоактивна супстанца индијске конопље може да има позитивно дејство на мозак старијих особа, тврде научници са Универзитета Охајо.

Главна психоактивна супстанца канабиса (cannabis indica) ТХЦ (тетрахидроканабинол) може да ублажи мождане упале и да стимулише формирање нових можданих ћелија, показали су прелиминарни резултати истраживања које је спровела група америчких стручњака.

Истраживање указује и да би развој лекова на бази синтетичког ТХЦ-а могао да помогне у спречавању или успоравању појаве Алцхајмерове болести, најчешћег облика деменције.

Лабораторијско тестирање дејства синтетичког наркотика на пацове показало је да тај супстанца активира најмање три рецептора у мозгу, који утичу на меморију, као и на психолошке процесе који су у вези са апетитом, расположењем и реаговањем на бол.

У одвојеном истраживању на узорку од више од 3.000 пацијената испитивана је ефикасност гинко билобе, који је даван упоредо са плацебом.

Резултати, објављени у Часопису америчког лекарског удружења (Journal of the American Medical Association), показали су да гинко билоба, биљка која има велики број позитивних ефеката на здравље људи, не утиче ни на спречавање ни на успоравање развоја Алцхајмерове болести.

Током студије испитаници су добијали 240 милиграма гинка дневно, што није имало никакав утицај на спречавање Алцхајмерове болести ни других облика деменције.

Izvor: RTS
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 1032
Join date : 2009-01-13
Age : 27
Location : Surdulica

View user profile http://surdulica.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Канабис решава мождане проблеме

Post  Mimy92 on Sun Feb 01, 2009 3:12 am

Ne mogu da verujem... afro
Mimy92
Mimy92
Buduca legenda
Buduca legenda

Posts : 503
Join date : 2009-01-15
Age : 26
Location : Surdulica, Srbija

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum