Žvake umesto dezodoransa?

Go down

Žvake umesto dezodoransa?

Post  Admin on Sun Feb 01, 2009 11:41 am

Funkcionalne namirnice - to je novi i moderni naziv za jela i pića koja ne služe samo da zasite čoveka, već usput i "rade" na rešavanju određenih problema

Tako već duže vreme u radnjama mogu da se kupe margarini koji snižavaju nivo holesterola u krvi ili jogurti koji smanjuju apetit.

Trend zvani "Hrana lepote“ (Beauty Food), osvaja tržište uz slogane kao što je: "jedite da biste bili zdravi i lepi". Tako savremeni potrošači ne jedu zato što su gladni, već da bi smanjili podočnjake, progustili kosu ili omekšali čukljeve.

Tu su marmelada protiv bora, žvakaće gume koje suzbijaju miris znoja, pivo za produženje mladosti (Anti-aging beer) "za telo, duh i dušu", kako to piše na etiketi samostanske pivare u brandenburškom Nojceleu. Takve namirnice mogli su da vide i posetioci sajma "Zelena nedelja" u Berlinu, piše "Dojče Vele" (Deutsche Welle).

Stručnjaci su skeptični

Organizacije za zaštitu potrošača su skeptične prema trendu "funkcionalnih namirnica“.

"Tržište namirnicaje prezasićeno i sada svako pokušava da smisli nešto naročito“, kaže predstavnica Centrale za zaštitu potrošača iz Saksonije-Anhalta.Ona objašnjava da ko hoće da se hrani zdravo, treba da jede prirodne i neprerađene stvari.

Tako prirodno kiselo mleko ispunjava sve zahteve o kojima pompezno govore proizovođači "probiotskih" kiselih mleka. Osim toga, margarini i mleka koji smanjuju nivo holesterola takvo dejstvo imaju samo u retkim slučajevima, te iz Centrale upozoravaju da je potrošnja preteranih količina takvih namirnica zapravo štetna po zdravlje.

Potrošačke centrale se nadaju da će Evropska unija ograničiti reklamiranje namirnica koje se oslanja na priče o blagotvornom dejstvu na zdravlje. One tvrde da se u takvim reklamama obećavaju stvari o kojima nema ni jednog jedinog dokaza.

U Japanu, na primer, se prodaju žvake koje oplemenjuju znoj posebnom aromom, takozvane dezodorans-žvake. U Sjedinjenim Američkim Državama prodaju se bombone protiv bubuljica. A teglica od svega 120 grama marmelade protiv bora u Francuskoj košta sedam evra. U uputstvu piše: "Mesec dana uzimati jednu do dve čajne kašičice dnevno kako bi se ostvarila prava kura podmlađivanja".


Izvor: MTS-Mondo
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 1032
Join date : 2009-01-13
Age : 27
Location : Surdulica

View user profile http://surdulica.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum