Manje kalorija, više memorije

Go down

Manje kalorija, više memorije

Post  Admin on Sun Feb 01, 2009 11:42 am

Manji unos hrane mogao bi da pomogne starijim ljudima da poboljšaju pamćenje i spreče, ili odlože, pojavu Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije, zaključili su nemački stručnjaci sa Minsterskog univerziteta.

Time su potvrđeni slični raniji nalazi na životinjama. "Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da restrikcija kalorija može da bude blagotvorna za funkcionisanje pamćenja starijih osoba", izjavila je neurolog Agnes Flel, rukovodilac istraživanja.

Procenjuje se da oko 24 miliona ljudi širom sveta pati od gubitka pamćenja, problema sa orijentaciojom i drugih simptoma koji ukazuju na Alchajmerovu bolest i druge oblike demencije.

Stručnjaci procenjuju da bi oko 2040. godine taj broj mogao da se učetvorostruči, znatno opterećujući nacionalne zdravstvene budžete i povećavajući potrebu za iznalaženjem novih načina lečenja.

Agnes Flel i njen tim su svoje istraživanje sproveli na 50 ljudi, starih prosečno 60 godina, koje su podelili u tri grupe. Oni iz prve grupe su, uz konsultacije sa dijetetičarima, smanjili dnevni unos kalorija za oko 30 odsto. U drugoj grupi nije bilo nikakvih ograničenja ishrane, dok je treća grupa povećala unos hrane sa nezasićenim masnim kiselinama, kojih najviše ima u maslinama i ribi.

Nakon tri meseca, na testu pamćenja ispitanici iz prve grupe pokazali su poboljšanje memorije za 10 do 20 odsto, dok kod onih iz treće grupe, koja je konzumirale zdrave masnoće, nije registrovano nikakvo poboljšanje.

Tim iz Minstera sada obavlja novu studiju, pri kojoj koristi i skeniranje mozga, ne bi li utvrdio mehanizam delovanja smanjene ishrane na unapređenje mentalnih funkcija.

Jedna od pretpostavki je da smanjeni nivo insulina i zapaljeniskih procesa deluje podsticajno na moždane ćelije i poboljšava pamćenje.

Izvor: MTS-Mondo
Admin
Admin
Admin
Admin

Posts : 1032
Join date : 2009-01-13
Age : 27
Location : Surdulica

View user profile http://surdulica.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum