Renault Laguna Coupe

Go down

Renault Laguna Coupe

Post  Nikolic* on Thu Jan 15, 2009 11:42 amRenault Laguna Coupe


U početku, radilo se samo o prototipu nazvanom Fluence. No, nakon četiri godine neizvesnosti, svetlost dana ugledao je elegantan Coupe, direktno izveden iz postojeće Lagune. Time je završeno dugo odsustvo Renaulta iz ove kategorije, na koju je nekada bio i te kako ponosan. Oni nešto stariji, sigurno se sećaju Fuega ili možda još atraktivnijeg Renaulta 15 i 17, na čijim smo staklima "balavili" kao pubertetlije na letovanja u Rovinju. E da, daleko su 70 - te godine, te je normalno da su, po ugledu na nas, i Coupei znatno zreliji, nažalost, i teži. Za rezultat imamo sve snažnije agregate, tako da se uz ovu Lagunu podrazumevaju šestocilindarski, baš kao i famozno upravljanje na sva četiri točka. Sasvim dovoljno da se probude strasti, pogotovo što nas je umesto uobičajenog "maltretiranja" po Parizu i okolini, čekao poduži put do Švajcarske i Nemačke. Super, tako ćemo se ujedno pohvaliti pred "dojčerima" i dokazati da i Francuzi "za trku konja imaju". Jer, osim prestižne mehanike, naš Coupe poseduje i veoma zavodljive forme, toliko neophodne prilikom izbora. Spreda, logično, podseća na standardnu Lagunu (poklopac motora i svetlosna grupa), no, donji deo je personalizovan velikom aluminijumskom maskom za vazduh. Zadnji deo je ubed - ljivo originalniji i retki su oni koji nisu pronašli zajedničke crte sa prestižnim Aston Martinom!(Ne)atraktivan enterijer

Iako smo pretpostavljali da u ovako kriznom periodu, Renault ne može sebi da dozvoli ogromna ulaganja u ovaj Coupe (nije u segmentu koji donosi "pare u kuću"), ipak smo očekivali malo više orginalnosti u njegovoj unutrašnjosti. Ovo se posebno odnosi na komandnu tablu, preuzetu iz limuzine. Iskreno govoreći, ovo i nije neki hendikep, uzevši u obzir da je ova estetski dopadljiva i kvalitetna, ali kupci koji plate i do 47.000 evra, svakako očekuju više! U redu, ergonomija je bez zamerki, instrumenti su veliki i pregledni, Hi - Fi sistem "Bose" je savršen, upravljač "podrezan" na donjem delu deluje sportski i odlično "leži" u rukama…, no metalizirana plastika na centralnoj konzoli zaista deluje jeftino. Sve što distancira Coupe jesu jače profilisana prednja sedišta, obložena kožom, no, i ona bi mogla biti nešto kvalitetnija.

Za uzvrat, pokazala su se veoma udobnim, a u testiranoj verziji poseduju električne komande za podešavanje, kao i grejače. Vozač dakle, nema većih zamerki na svoje radno mesto, a čak i kada se radi o izrazito krupnim osobama, prostora ne nedostaje. Jeste da nema previše polica i boksova za odlaganje sitnica, no bože moj, nismo u Espaceu, već u kupeu! Iz tog ugla gledano, mesta pozadi zadovoljavaju, pod uslovom da su putnici napred solidarni. Sa "čitavih" 1,72 m visine, dole potpisani glavom ne dodiruje plafon, no kako je površina zadnjih stakla veoma redukovana (ne mogu se ni otškrinuti), nije poželjno biti klaustofob. Laguna Coupe dugačka je 4,64 m (5 cm manje od limuzine), tj. kraća je za 18 cm od Peugeota 407 Coupe. Prtljažnik je naprotiv, sasvim zadovoljavajuće zapremine, od nekih 440 dm3, a može se i povećati, jednostavnim povlačenjem ručica sa strane. Nasloni zadnjih sedišta tada se automatski preklapaju, tako da je moguće transportovati predmete i do 1,75 m dužine.

Šampion u slalomu

Prilikom testiranja Lagune GT, par meseci ranije, bili smo apsolutno opčinjeni efikasnošću sistema 4Control (Renault je izgleda odustao od naziva Active Drive), koji označava upravljanje na sva četiri točka. Sistem inagurisan od strane japanskih proizvodača 80 - ih godina, ovde je doveden do savršenstva, koji u saradnji sa efikasnom šasijom i ogibljenjem, omogučuje kupeu referentno ponašanje na putu. Uz kraće međusovinsko rastojanje (-7 cm) i širi trag zadnih točkova (+3 cm), već u prvoj oštrijoj krivini, bivamo impresionirani njenim ponašanjem, iako je i Laguna GT među najtalentovanijim na ovome polju. Zapravo, stiče se utisak da se vozilo okreće oko svoje ose, bez imalo podupravljanja, karakterističnog za vozila sa prednjim pogonom.

Dovoljan je samo nagli zaokret veoma direktnog upravljača (2,3 okretaja, umesto 2,9 sa samo prednjim upravljanjem), kako bi se istoga trena postavio u željenu putanju. Podsećanja radi, recimo samo da se do 60 km/h, zadnji točkovi zakreću u pravcu suprotnom od prednjih, pod maksimalnim uglom od 3,5°. Time je ostvarena veća agilnost, dok je prečnik okretanja smanjen za 10%. Zahvalno prilikom parkiranja i u vožnji po gradu, baš kao i u "lakat" krivinama. Iznad 60 km/h, zadnji točkovi zauzimaju isti smer kao i prednji, ali ovoga puta pod maksimalnim uglom od 2°, stvarajući tako protivtežu centrifugalnoj sili, koja želi da izbaci zadnji deo sa zadate putanje. Ovakva efiksanost, srećom nije ostvarena na račun udobnosti, no, kome je ovo prioritet, ipak je bolje da odustane od testiranih pneumatika 225/45 R18 (serijski 215/50 R17). Nažalost, integralno upravljanje nije u serijskoj opremi, već je neophodno doplatiti 2.000 evra.


[img]http://www.mtsmondo.com/slike/vesti/001/207/v120765p3.jpg


Prestižni agregati

Do sada, nova Laguna nije imala pravo ne šestocilindarske motore, mada su, ruku na srce, aktuelni četvorocilindarski "puna kapa" za jednu porodičnu limuzinu. Coupe je dakle, inagurisao novi V6 dCi od tri litre, dok je benzinski poznat od ranije. Radi se o poboljšanom Nissanovom V6 3.5, koji razvija respektivnih 240 KS. Upravo sa njim smo i proveli najviše vremena, mada je sigurno da bi uštedeli znatno više goriva i para, da smo na put krenuli sa dizelom, koga smo testirali par dana ranije. Naime, velika zapremina i automatski menjač,
uz "teško stopalo na gasu", za rezultat imaju izuzetno visoku potrošnju, u proseku od 13,5 litara! Jeste da je motor prestižan, kultivisan i perfomantan, te kao takav, pruža ogromno zadovoljstvo u vožnji, ali videti kazaljku merača za gorivo u slobodnom padu, užasava. Prilikom sportske vožnje i u gradskim gužvama, putni računar pokazuje potrošnju i do 20 litara, tako da se sa 66 litara u rezervoaru, ne može daleko stići. Jedino se u okviru dozvoljenih brzina po regionalnim auto - putevima može ostvariti prosek od desetak litara, samo kako poštovati ograničenja sa ovakvim vozilom u rukama?


Razumnije je dakle, opredeliti se za sofisticirani 3.0 dCi, pogotovo što su karakteristike približne, ukoliko ne i superiornije. Radi se "kućnom" agregatu, koji se po ugledu na odlične četvorocilindarske dCi, sada "ladno" može porediti sa najboljim nemačkim. Osim zavidne snage (235 KS), treba istaći i obrtni moment od 450 Nm, raspoloživ već pri 1500 o/min. Diskretan, kako u radu "u mestu", tako i u najvišim obrtajima (lako se zavrti do 5000 o/min), u savršenoj je harmoniji sa automatskim menjačem, kod oba "šestaka" u serijskoj opremi. I dok u benzinskom verziji ovaj zna i da okleva prilikom odabira, u dizelu se ponaša bez greške. Radi se isto tako o novoj generaciji menjača, koji se opciono pronalazi kod benzinskog 2,0 T/170 KS i dizela 2,0 dCi/150 KS.
V6 dCi pokazao se ubedljivo ekonomičnijim, a njegova prosečna potrošnja stabilizovala se na 8,8 l/100 km. Iako je skuplji za 2.200 evra, investicija se brzo isplati.

U ponudi je još i 2,0 Turbo sa 205 KS, odnosno, dobro poznati 2,0 dCi od 150 i 180 KS.

Bez mnogo oklevanja, smatramo da je najbolji odnos cena/perfomanse/ekonomičnost, ostvaren kod ovog poslednjeg. Mirne savesti možemo potvrditi da se radi o jednom od najboljih u klasi, čijih 400 Nm i manuelni šestostepeni manjač, obezbeđuju veoma dobre karakteristike.

Odličan ali skup!

Kako je Coupe već u startu na raspolaganju sa čak šest agregata i četiri paketa opreme (Basic, Dynamique, GT i Initiale), jasno je u Renaultu od njega mnogo očekuju. Ne bez razloga, još samo da su odgovorni bili malo razumniji kada su određivali cene, sigurno je da bi zainteresovani lakše progutali pilulu! Najjeftinija verzija "menja" se za ček od 32.000 evra (2,0 T/170 automatik), dok je za najskuplji V6 dCi Initiale, uz par opcija (4Control, naplaci od 18 cola, Bluetooth…) neophodno bezmalo 50.000 evra! U redu, u serijsku opremu ulazi sve što se poželeti može (pored svih sigurnosnih sistema, navedimo GPS, klima - uredaj sa dve zone podešavanja, Hi - Fi sistem "Bose", kožnu unutrašnjost, senzore napred i pozadi, kontrolu pritiska u gumama…), a ni konkurenti nisu mnogo jeftiniji, no, što je mnogo, mnogo je. Primera radi, sa istim motorom i sličnom opremom, Laguna sa petoro vrata jeftinija je za skoro 9.000 evra!

Priču o ceni završimo jednim interesantnim detaljem, koji odražava realnost na sadašnjem auto - - tržištu Evrope, pa i sveta. "Surfujući" internetom, pronašao sam testirani V6 3,5 za 32.400 evra (nov, kod nezavisnih uvoznika), dok mu je zvanična cena u Francuskoj 45.050 evra! Dokaz da je kriza najbolji momenat za kupovinu novih automobila.

Za kraj, recimo još da, iako nije toliko rafiniran i prestižan kao nemački predstavnici, ovaj elegantni Coupe svakako zaslužuje pažnju. Ekstremno siguran, efikasan, bogato opremljen i zabavan za vožnju, označava dugo očekivan povratak Renaulta u segment. Njegova pojava važna je pre svega za imidž proizvođača, dok će ulogu finansijskog spasioca, igrati jedan drugi Coupe. Radi se, naravno, o novom Meganu Coupe, koji je već rezervisan za naredni test.

Renault Laguna Coupe 3,0 dC

Motor

Tip/broj cilindara - turbo dizel, V/6
Radna zapremina ccm - 2993
Broj ventila/tip ubrizgavanja - 24/common rail
maks. snaga kW/KS/o/min - 173/235/3750
obrtni moment Nm/o/min - 450/1500

Karoserija
tip/broj sedišta/vrata - kupe/4/2
D x Š x V mm - 4640x1810x1400
međuosovinski razmak mm - 2694
masa vozila kg - 1630
zapremina prtljažnika l - 440

Ogibljenje
napred - McPherson, spiralne
opruge, amortizeri,
poprečni stabilizator
pozadi - torziona osovina, spiralne
opruge, amortizeri,
poprečni stabilizator

Kočnice
napred i pozadi - samovent. diskovi/diskovi

Pneumatici
dimenzije - 225/45 R18

Prenos snage
pogon - na prednje točkove
tip menjača/stepeni prenosa - manuelni/5

Performanse
ubrzanje 0 - 100 km/h, s - 7,3
maksimalna brzina km/h - 242
prosečna potrošnja l/100 km - 7,2

Cena € - 47.300

(Vrele Gume)

Milan Nikolic
avatar
Nikolic*
Zvezda u usponu
Zvezda u usponu

Posts : 382
Join date : 2009-01-13
Age : 26
Location : Ćurkovica

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum